Oldalak

ArtRage

ArtRage liliom


SEGÍTSÉG KÉPEKBEN AZ ARTRAGE PROMGRAMHOZ

FESTÉS

TÁJKÉP FESTÉSE

__________

Valósághű festés, rajzolás a képernyőn

Az ArtRage egy úgynevezett "Natural-media painting" szoftver. Ez tulajdonképpen annyit jelent, hogy a program segítségével a valóságban létező különböző művészfestékek, kréták, ceruzák stb. használatát szimulálhatjuk. Ha olajfestéket kiválasztva húzunk egy vonalat, az hasonlóan fog mutatni a képernyőn, mintha egy valódi vászonra festettünk volna, igazi festékkel. Sőt! Ha egyszer festék került a vászonra (bocsánat, képernyőre), akkor az a festék - a valódihoz hasonlóan -, elkenődhet, és akár össze is keveredhet egy következő ecsetvonásunk festékével!

ArtRage - valósághű festés, festékkeveredés A már felfestett kék színnel keveredik a később felvitt sárga festék. art rage

ArtRage - festék elkenődés Akár el is kenhetjük a festéket a vásznon, art rage

ArtRage ceruza és kréta ...és hasonlóan élethűen viselkednek az egyéb rajzeszközök is. art rage

Fotóból festmény

Szabadon festegethetünk az ArtRage segítségével, de mi most egy fotó festménnyé alakításán keresztül mutatjuk be Önnek a szoftver használatának alapjait. Így lehet ugyanis a legegyszerűbben élvezhető eredményt elérni egy kis gyakorlás után. Mivel itt szinte szó szerint, nekünk kell megfesteni a képet, szükség lesz némi kézügyességre és türelemre is.

ArtRage CloseIndítsuk el a programot! (A megjelenő ArtRage címképet, a pár másodperc késleltetéssel, a jobb felső sarokban megjelenő "X Close" feliratra kattintva tüntethetjük el.)

A virtuális vászon beállítása

A felső menüsorban, a File menüpont alatti New Painting paranccsal hozhatjuk létre az új, üres "vásznat". A megjelenő beállítási panelen, felülről a második blokkban találjuk a Tracing Image opciót, aminek segítségével be tudjuk hívni azt a fotót, amelyet át kívánunk alakítani.

Javaslom, hogy kezdésként tájképekkel, csendéletekkel tegyen próbákat, mert egy jól sikerült portré elkészítése előtt szükség lesz némi tapasztalatszerzésre, és egy kis sikerélményre! Célszerű olyan fotót választani, amely legalább 2-3 megapixeles (ha nagyobb, az csak jó). Ez azért szükséges, mert az eredeti képünk felbontása meghatározza majd a kész festmény felbontását is. Ha szeretnénk jó minőségű - akár nagy méretben is kinyomtatható - festményt alkotni, akkor ne dolgozzunk túl kicsi fotó alapján. Ha a fotó nem éri el a kívánt felbontást illetve méretet, nagyítsuk fel előzőleg egy képszerkesztő programmal, pl. 3000x2000 pixel körüli méretre.

Tehát a Load Tracing Image gombra kattintva válasszuk ki a fotót. Ez után a felső blokkban található Use Tracing Image Size gombra kattintva már be is állítottuk, hogy a vászon mérete megegyezzen a fotónkéval. Most egy kis trükkhöz kell folyamodnunk, hogy a későbbiekben a program ezt a fotót külön rétegként értelmezze, és így rá tudjunk festeni: a Width és a Height értékeket állítsuk tehát 1-1cm-rel nagyobbra. Lejjebb kiválasztható illetve beállítható a vászon felülete, sőt még a színe is. Ez utóbbit most hagyjuk fehéren. Ha mindent beállítottunk, kattintsunk az OK-ra! A képernyőn megjelenik a vásznunk, amelyen halványan áttetszően látható a fotó is.

ArtRage Tracing Image beállítása

Tipp: Olyan fotót érdemes választani, ami valóban egy festmény témája lehetne! Nagyon jól sikerülhetnek a szép, határozott fény-árnyék részletekkel tagolt képek, karakteres színes foltokkal. (Pl. színes őszi fakoronák napfényben, határozott árnyékokkal, vagy napos, nyári tájképek.) A jól láthatóan vakus megvilágítással készült fotókat kerüljük, ez nagyon meghatározza a kép jellegét, - és a festők nem használnak vakut!

A virtuális ecsetek használata

Ideje megismerkedni a legfontosabb eszközökkel. A bal alsó sarokban található negyed-köralakú panelen választhatjuk ki, hogy milyen eszközzel akarunk festeni, rajzolni. Az első eszköz az olajfesték - talán ez a leglátványosabb -, ezt fogjuk használni most képünkhöz. (Négy eszköz kivételével minden használható az ingyenes Starter Edition-ben.)

ArtRage olajfesték

Az olajfesték kiválasztásához, kattintsunk az ecsetre! Ezek után a vásznon az egér bal gombját lenyomva, - és nyomva tartva - tudunk festeni a virtuális ecsettel. Érdemes kicsit kísérletezni a használatával.

A bal alsó sarokban, a kiválasztható eszközök alatt állítható be az ecset mérete. Ehhez az egér bal gombját ezen a területen le kell nyomunk, majd a gombot nyomva tartva, jobbra illetve balra mozgatva az egeret tudjuk növelni, illetve csökkenteni az ecset méretét. (Ugyanezt a hatást érjük el, ha a kis + illetve - jelekre kattintunk.)

ArtRage menüA képernyő bal oldalán látható függőleges panelen tudjuk szabályozni az ecset vászonra történő rányomásának erejét (Pressure), - hasonlóan rákkattintással, nyomva tartással és az egér mozgatásával. Az ingyenes verzióban használható még a Loading funkció, amely azt határozza meg, hogy mennyi festék kerüljön az ecsetünkre. Kisebb érték esetén, hamarabb elfogy a festék az ecsetről. A lejjebb található Auto Clean-t célszerű ON állásban hagyni, ez minden egyes ecsetvonás után "megtisztítja" az ecsetet az előzőleg használt színű festéktől. Ellenkező esetben ugyanaz történik, mint a valóságban, amikor az ecsetünk összemaszatolódik a már a vásznon lévő egyéb színű festékektől. Ha nem mossuk ki, nem kapunk tiszta színeket. (Ha az Auto Clean OFF állásban van, az ez esetben megjelenő vizespohárra kattintva tisztíthatjuk le az ecsetet.)

Az olajfestéshez szükségünk lehet még a kés eszközre is, amellyel el tudjuk kenni a már felhordott festéket, illetve ecsetvonásokat. (Szintén lenyomva tartva az egér bal gombját, és úgy mozgatva a vásznon az eszközt.) Ezt az elkenést megtehetjük egyébként az ecset eszközzel is, ha a Loading értékét 0%-ra állítjuk és így "maszatolunk" a festett részeken. Érdemes ezeket az eszközöket is alaposan kipróbálni, mielőtt nekilátnánk első művünknek.

A színek kiválasztása

Van még pár eszköz, aminek a használatával érdemes tisztában lenni. Ilyen a jobb alsó sarokban található paletta is, amelyen - ha minden igaz -, az Ön képernyőjén most éppen az "Using Trace Color..." felirat olvasható, mivel az új vászon létrehozásakor behívott egy fotót a Load Tracing Image funkcióval.

ArtRage paletta

Ez a Using Trace Color funkció teszi lehetővé, hogy könnyebben készítsük el a festményünket a fotó alapján, mivel bárhol kezdünk el festeni a képen, ott a fotónak megfelelő színnel kezd el festeni az ecsetünk. Fontos, hogy amíg egy adott ecsetvonást húzunk (tehát nem engedjük el az egér bal gombját), azzal az adott színnel fest az ecsetünk, amit az ecsetvonás megkezdésekor, annak kezdőpontjában a fotóról "lemásolt". Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azokon a képrészleteken, ahol kisebb részleteket kell visszaadnunk, ott viszonylag rövid ecsetvonásokkal kell majd dolgoznunk.

ArtRage paletta

Ha a palettára kattintunk, átvált a valódi, színes palettára, és ekkor a palettáról választhatunk színeket. Visszatérhetünk a Using Trace Color módba, ha a paletta alsó részén található picike szürke felfelé mutató háromszögre kattintva megnyitjuk a menüt, és a Choose Colors from Tracing Image parancsot választjuk.

A festés megkönnyítése

A billentyűparancsok, illetve egér-műveletek, jelentősen megkönnyítik a munkánkat, ezeket mindenképpen érdemes megismerni, és használatukat begyakorolni - akár egy kép elkészítése érdekében is.

- Akár sok ecsetvonást is visszaléphet (Undo), ha nem elégedett az eredménnyel: ehhez nyomja le a Ctrl+Z billentyűket. (Ugyanígy visszaléphet, ha a képernyő felső részén található menüsoron, a visszafelé mutató nyílra kattint. Visszalépés után előre is lehet lépni a jobbra mutató nyíllal.)

- A T billentyűt lenyomva a fotót eltüntetheti a képről, majd ugyanígy megjelenítheti, így gyorsan ellenőrizheti, hogy a festmény hogyan is néz ki valójában. Fontos! A halványan a festmény - illetve a vászon - felett "lebegő" fotó nem lesz része a festménynek! A képfájlként elmentett kész festmény azt a képet fogja tartalmazni, amit a halványan derengő fotó eltüntetésekor is látunk. (Különböznek a színárnyalatok!) Ezért gyakran ellenőrizni kell a látványt a fotó eltüntetésével (a T-billentyű lenyomásával), nehogy csalódás érjen minket a kép elkészülte után.

- Ideiglenesen eltüntetheti az összes eszközt, hogy a festést ne zavarják, ha a jobb egérgombbal kattint egyszer. Ugyanígy varázsolhatja vissza az eszközöket a képernyőre.

- Görgős egerekkel, a görgő-kerék forgatásával egyszerűen nagyíthatja, kicsinyítheti a nézetet. Ha nincs ilyen egere, használja az alsó-középső panelen található nagyító eszközt vagy a felső panelen található +/- gombokat!

- Ha ránagyított a képre, és emiatt csak egy részletét látja, a jobb egérgomb lenyomása mellett mozgatva az egeret pásztázhatja a képet, így felesleges oda-vissza nagyítgatások nélkül dolgozhat a kép teljes felületén.

Festés a gyakorlatban

Tehát ott tartunk, hogy létrehoztuk az új vásznunkat és egyúttal behívtuk a háttérbe a fotót, amelyet megfestünk. A képernyő alsó részén, középen található eszköztárban bújik meg a Tracing menüpont. Kezdő festőként a legegyszerűbb megoldás, ha az itt található Convert Tracing Image to Paint on this Layer paranccsal a képet tejes egészében, eredeti színeiben a festmény részévé tesszük. Így gyakorlatilag olyan hatást érünk el, mintha a valóságban fognánk egy papír fényképet, és arra festenénk.

ArtRage Convert Tracing Image to Paint

A képernyő alján a Tracing menüt kiválasztva az Edit Tracing Image menüpontra kattintva, megnyílik az az ablak, ahol - többek között - szabályozni tudjuk a festményünk felett lebegő halvány fotó áttetszőségét. Mivel a fotót szép fokozatosan át fogjuk alakítani, szükség esetén jól kivehetően látnunk kell munka közben az eredeti változatot is, így viszonylag magasabb értéket (60-90%) kell beállítanunk az Opacity-nél. A Done lenyomásával hagyjuk jóvá a beállított értéket. Innentől kezdve, ha a T billentyűt lenyomjuk, az eredeti kép áttetszően láthatóvá válik, illetve a T billentyűvel ugyanígy el is tüntethető.

ArtRage Opacity

Most a fotót el tudjuk "maszatolni" a kés eszközzel, így kitartó munka árán, ilyen módon már önmagában egész jó, festmény-szerű kép készíthető. Használjunk 20-25% körüli Pressure értéket a késhez, de nagy homogén felületeknél akár a maximális, 100%-os nyomással is dolgozhatunk! Kövesse a körvonalakat a kés eszközzel, illetve "maszatolja el" az egymástól színben illetve árnyalatban elkülöníthető felületeket a rájuk jellemző irányban. A finom kidolgozást igénylő részleteknél mindenképpen használjon 100%-os nagyítást. Ez többek között, a képernyő felső részén található kijelző melletti +- jelekkel is beállítható.

ArtRage nagyítás, kicsinyítés

Munka közben sűrűn kell váltogatni a nézetet a T-billentyűvel, hogy az eredeti fotót láthatóvá téve beazonosíthassuk azokat a felületeket, ahol el kell maszatolnunk a képet, majd ismét lenyomva a T billentyűt ellenőrizzük az eredményt.

ArtRage - a kés eszköz munka közben

Ha minden jól ment, a kép már szinte egy valódi festménynek tűnik. Ha eddig nem tette meg, most mindenképpen mentse el a képet a File/Save Painting As paranccsal!

ArtRage - a kés eszköz munka közben

Mivel a kés eszköz a fotó elmaszatolásakor nem szimulálja a festéknek a vászon síkjából való kiemelkedését, azt javaslom, mindenképpen használja az ecset eszközt is, és vigyen fel egy kis virtuális olajfestéket a képre! Ha alapjában véve pusztán a késsel elkent képpel már elégedett, akkor nem érdemes túlbonyolítani az olajfestékkel történő ráfestést, inkább csak effekt-szerűen, egy-két foltot kell felfesteni. A festéskor állítson be magas Pressure értékeket az ecsethez, és a Loading értéke se legyen túl alacsony, hogy plasztikus hatást kapjon! Így olyan ecsetvonásokat hozhat létre a képen, amelyek úgy tűnnek, mintha kiemelkednének a képből, és szinte érezni lehet a festékréteg vastagságát.

ArtRage - az ecset eszköz

Ebben az állapotban, ha a palettánk Using Trace Color módban van, az ecsetünk továbbra is az eredeti fotó alapján veszi a színeket, tehát ráfesthetünk a képre, minden pontban automatikusan az eredeti fotó színeit használjuk majd.

A részletgazdag helyeken rövid ecsetvonások mellett, használjon kis ecsetméreteket, de a nagyobb homogén felületeken (pl. égbolt) bátran alkalmazzon nagy ecsetet és lendületes, hosszú ecsetvonásokat! Az így felfestett olajfestéket a kés eszközzel érdemes elkenni, nagyon élethű hatást ad, és a zavaró éles határvonalak is lágyíthatóak vele. Ezt a műveletet mindenképpen érdemes 100%-os nagyítás mellet elvégezni, hogy minden apró részlet és a festék felületi struktúrája látható legyen. Most még alacsonyabb, 0-10% körüli Pressure értékkel használjuk a kés eszközt! Az apróbb részleteknél pedig az ecsethez hasonlóan, kisebb méretűt használjunk!

A festés bármikor megszakítható, a kép elmenthető az ArtRage saját formátumába, ami minden ecsetvonás tulajdonságát tárolja. A festés folytatásakor minden már megfestett rész úgy viselkedik, mintha csak most festettük volna, tehát például ugyanúgy elmaszatolható minden ecsetvonás.

Valódi, kézzelfogható vászonkép készítése

A digitális festmények többféle képformátumban is elmenthetők a File menüpont Export As Image parancsával. Érdemes a TIFF vagy a PNG formátumot választani, a kép minősége így nem romlik (ellentétben a JPEG formátummal). Az elkészült kép akár valódi festővászonra is kinyomtatható a postershop.hu-nál, így végső soron kézzelfogható festményt készíthetünk az ArtRage-el.

2 megjegyzés:

Kriszta írta...

Húh, mostmár nagyon piszkálja a fantáziám, muszáj lesz kipróbálnom ezt a programot :)

HH írta...

Neked ez is sikerülni fog! :))