Oldalak

Karácsonyi üdvözlőlap 2

Karácsonyi üdvözlőlap



Az ünnep közeledtével a magunk módján mi is szeretnénk hozzájárulni a karácsonyi hangulathoz, így következő példánkban egy nagyon egyszerű, ünnepi hangulatú üdvözlőlapot készítünk, melyet kinyomtatva elküldhetünk rokonainknak, barátainknak. Elkészítése nem igényel különösebb rajzkészséget, hiszen találunk a Photoshopban néhány gyári sablont, melyeket kissé átszínezve máris karácsonyi hangulatot teremthetünk..



1. Nyisd meg a fotót!
Válassz ki egy üdvözlőlapnak is alkalmas fotót. Ez lehet egy korábbi karácsonykor készült kép, esetleg valamilyen téli tájkép, vagy fenyőfa részlet. Ügyelj arra, hogy egy 10 x 15 cm-es papírképhez nagyjából 2 megapixeles, azaz 1600 x 1200 képpontos fotó az ideális. Természetesen ennél lehet nagyobb és kisebb is a kép, ez csupán az ajánlott méret.

Először egy keretet készítünk a kép körül. A Layer/New/Layer (Réteg/Új/Réteg) menüparanccsal új réteget készíthetsz a meglévő fölé, majd a Ctrl+A gombkombinációval kijelölheted az egész képet.. Ezután válaszd a Select/Modify/Border (Kiválasztás/Módosítás/Keret) parancsot és a megjelenő ablakban üss be kb. 100 pixel értéket. Ez 1600 x 1200 pixeles képre vonatkozik, amilyen arányban kisebb, vagy nagyobb a képed, az itt közölt értékeket olyan arányban növeld, vagy csökkentsd! Most kattints duplán az eszköztár színválasztó négyzetére és a megjelenő ablakban válassz ki egy meleg, sárgás színt. A G billentyűvel válthatsz a festékesvödör eszközre, mellyel ezután kattints a kép kijelölt szegélyébe.
Ha mindent jól csináltál egy lágyabb átmenetű, sárga keretet kaptál külön rétegen, ahogy a fenti képen látható. A művelet végén nyomj Ctrl+D gombot, hogy az eddigi kijelölést töröld. Erre már nem lesz szükségünk.

2. Alakzatok
Ahogy az imént, a Layer/New/Layer paranccsal készíts új réteget. Nyomj U billentyűt, majd a fenti opciók közül válaszd ki a példafotónk bal fölső sarkában jelölt ikon. Ez az egyedi alakzat rajzoló eszköz. A Shape (Alakzat) ablakból választhatod ki a megfelelő sablont. Válaszd a nyíllal jelölt szalag sablont! Ha nem találod a sablonok közt az ikonját, kattints az ablak jobb fölső sarkában lévő nyíl gombra és válaszd az All (Mind) menüpontot. Ezután már megtalálod a kívánt alakzatot.

3. Szalag
A Shift gombot folyamatosan nyomva tartva, a fotó aljánál balról jobbra húzd az egeret. Közben látod, ahogy a kijelölt sablonalakzat körvonalai nőnek. Amint elérted a kívánt nagyságot, elengedheted az egérgombot. Egy szalagot kaptál végeredményül. Nem baj, ha nincs középen. Nyomj V gombot, majd a nyíl billentyűkkel igazítsd a megfelelő helyre, a kép alján. A végeredmény nagyjából a képen látható legyen!

4. Nem mind arany...
Válaszd ki a Layer/Layer Style/Blending Options (Réteg/Réteg stílus/Összhatás opciók) menüpontot. A megjelenő ablak bal szélén láthatod az adott rétegre, tehát a szalag sablonra érvényes effektek listáját. Jelöld ki közülük az Outer Glowt úgy, hogy a nevére kattintasz. A jobb oldali opcióinál az Elements (Elemek) rész Size (Méret) pontját állítsd 125 körüli értékre, vagy bármilyen tetszőlegesre.
Kattints most a Gradient Overlay effekt nevére bal oldalt. A jobb oldali opcióinál kattintsd kétszer a Gradient (Átmenet) ablakba, majd a minták közül válasz ki egy aranyszínhez közeli presetet. Visszatérve az effekt opcióihoz, az Angle (Szög) értéket állítsd 180 fokra. Ezután az OK gombbal bezárhatod az ablakot. Az eredmény a fenti képen látható, arany jellegű átmenet, és ragyogó "glória".

5. Még egy kis minta
A 2.pont elején írt módon hozz létre egy újabb réteget, majd az ott írt módon válasz ki az alakzatok közül egy másikat. Legyen ez most egy kis fagyöngy minta. A 3. pontban említett módszerrel rajzold a mintát a képre, majd igazítsd el az arany szalag alsó közepéhez. Ezután a 4. pontban írtaknak megfelelően válaszd ki a rétegeffekteket. Itt kattints a Drop Shadow effekt nevére, jobb oldali opcióinál pedig a Size csúszkát állítsd 25-re, vagy tetszőlegesen nagy értékre. Ezután válaszd a Color Overlay nevét és jobb oldalt kattints kétszer a színválasztó kisablakba. A megjelenő színválasztó mezőben válassz zöld színt. A Blend mode (Összhatás) legyen Overlay (Átfedés). Következzék a Gradient Overlay effekt. Itt a jobb oldali Gradient mezőbe kattints kétszer (ahogy az előző pontban írtuk), majd válassz egy szürkés átmenetet a mintákból. Visszatérve az Angle-t ugyanúgy 180 fokra állítsd. Az eredmény a fenti kép.

6. Üdvözlő felirat
Nem maradt más hátra, mint egy feliratot készíteni. Nyomj T gombot, ezzel kiválasztod a Type Toolt. Válassz ki egy üdvözlőlapra megfelelőnek gondolt betűtípust és egy olyan méretet, amely az arany szalagba írva kellemes betűnagyságot ad. Válassz ki egy színt is a feliratnak. Az arany jelleghez például jól passzol a bordó.

Legvégül kattints a piros körrel jelölt ikonra és a megjelenő ablakban válaszd ki a legelső stílust (Arc), majd a Bend (Görbület) értékét állítsd +10-re, ez kissé meggörbíti a feliratot, így jobban illeszkedik az aranyszalag ívéhez. Innen visszatérve nyomj V gombot, majd a nyíl billentyűkkel igazítsd rá a szalagra a feliratot. A fenti eredményt kell kapnod. Már csak egyesítened kell a rétegeket a Layer/Flatten Image (Réteg/Kép egyesítése) paranccsal és mentés után nyomtathatod az üdvözlőlapot.

7. Boldog karácsonyt!
A fenti végeredményt kell kapnod. Már csak egyesítened kell a rétegeket a Layer/Flatten Image (Réteg/Kép egyesítése) paranccsal és mentés után nyomtathatod az üdvözlőlapot. Mentés előtt még érdemes beméretezni a lapot. Menj az Image/Image Size (Kép/Képméret) menüponthoz, majd az ablakában állítsd a Resolution (Felbontás) értékét 300-ra. Ezután a fölötte lévő Width (Szélesség) és Height (Magasság) értékeket 112 és 150mm-re. Ha a kép nem álló formátumú, akkor értelemszerűen fordított értékeket használj. Ez nagyjából a 4:3 oldalarányú képek 11x15cm-es nyomtatási mérete. Ezzel el is készült üdvözlőkártyánk.

Boldog karácsonyt mindenkinek!






Ahhoz, hogy karácsonyra saját készítésű képeslappal lepjük meg szeretteinket, nincs szükség sem Photoshopra, sem más képszerkesztő programra. Pillanatok alatt elkészülhetünk az egésszel.

Kedves gesztus valamilyen testre szabott karácsonyi üdvözlőlappal meglepni ismerősinket, családtagjainkat, akár e-mailben elküldve azt, akár kinyomtatva és postán elküldve, vagy az ajándékhoz biggyesztve.
Ám nem mindenki profi a képszerkesztő programok használatában, és grafikusi tehetséggel sem áldott meg mindenkit az ég.
A Photo Card Maker használata viszont szinte gyerekjáték, aki sohasem ismerte ki magát a képszerkesztőkön, az is gyorsan átlátja, miként működik ez a program. Ráadásul ingyenes szoftverről van szó!
A lényege, hogy választhatunk előre elkészített sablonokból, és azokat saját fotóval és saját szöveggel egyedivé varázsolhatjuk.

Percek alatt elkészül
Az eljárás egyszerű: elindítjuk a Photo Card Makert, rákattintunk a Select Template gombra, és a megjelenő ablakból kiválasztjuk a nekünk tetsző képeslapsablont. A sablonokat kategóriákra osztották, így könnyedén szűrhetjük a karácsonyiakat (Christmas).

xmascard

Néhány kattintás és elkészülünk


Miután megnyitottuk a sablont, a Photo gombra kattintva behívhatunk egy fényképet, vagy mondjuk egy szkennelt gyerekrajzot, amelyet kedvünkre nagyíthatunk, vagy a jobb egérgomb nyomva tartása mellett forgathatunk. Ha a kép ki van jelölve, az eszköztárban látható gombokkal van lehetőségünk tükrözésre, illetve pontosan 90 fokos forgatásra is.

xmascard

Variációk karácsonyi képeslapokra


Természetesen több képet is behívhatunk és elhelyezhetünk, a lényeg, hogy ha elrendeztük a dolgokat és a képeslap melletti rácsos területre kattintunk, a fotók a sablon megfelelő részén látszanak csak, a kilógó részeket eltakarja a képeslap grafikája. Ha egy képet a grafika előtt szeretnénk tartani, kiválasztás után jelöljük be az On Top Most opciót.Ha minden megvan, jöhet a szöveges részek átírása. Duplán kattintva a sablon eredeti szövegeire átírhatjuk azokat, vagy a Text gombra kattintva további szövegdobozokat helyezhetünk el a képen, tetszőleges szöveggel.
Ha elkészült a mű, már csak a Save gombra kell kattintanunk, és máris menthetjük JPG formátumba, hogy elküldhessük e-mail-mellékletként, vagy mondjuk kinyomtassuk.
Aki kevesellné a programhoz eredetileg kapott karácsonyi sablonokat, az a készítők oldaláról letölthet még néhányat.
A Photo Card Maker nálunk Windows XP és Windows 7 alatt egyaránt gond nélkül futott, gyors és valóban egyszerűen használható kis alkalmazás.

Nincsenek megjegyzések: