Oldalak

Ez ugyan nem rajz,nem is fraktál,de szerintem nagyon érdekes.

Meglepő tények számokról

Egy külsejében meglehetősen puritán weboldalra tévedve, némi angoltudás birtokában, érdekes tényeket tudhatunk meg a legkülönfélébb számokról, egészen 9999-ig.

Tudta például, hogy a 97 nemcsak azért különleges, mert prímszám, hanem azért is, mert ha római számokkal írjuk le (XCVII), és a római számokat képviselő betűket az angol ábécében elfoglalt sorszámukkal helyettesítjük, majd összeadjuk (24+3+22+9+9), akkor 67-et kapunk, ami szintén prímszám. Ráadásul a 97 a legkisebb azon prímszámok közül, amelyekről ugyanez elmondható. Vagy például tudta azt, hogy ha a 153 számjegyeit köbre emeljük, majd összeadjuk őket, pontosan 153-at kapunk?


Érdekes adatok egy nem túl feltűnő küllemű weboldalon



Nos, mindezt mi is egy igazán puritán küllemű weboldalról tudtuk meg, ahol mindössze annyit kell tennünk, hogy a keresőmezőbe beütjük azt a számot (egészen 9999-ig), amelyről többet is meg szeretnénk tudni.
Az oldal ugyan angol nyelvű, de nem kell felsőfokú angol nyelvvizsga ahhoz, hogy eligazodjunk a számokkal kapcsolatos érdekes tények között.
S hogy mi értelme van az oldalnak? Ha esetleg nincs is túl nagy gyakorlati haszna, arra mindenesetre jó, hogy néhány meglepő adat birtokában elkápráztassuk ismerőseinket, ha valamiért szóba kerül egy-egy, számunkra is érdekes szám (amelynek a tulajdonságaiból persze már jó előre felkészültünk).

techline.hu


Nincsenek megjegyzések: