Oldalak

Húszéves lett a világ legjobb grafikai szoftvere, a Photoshop. A PS egy különleges szoftver, és nemcsak a funkciói miatt, hanem a ráépülő iparág, rajongók, tanfolyamok, sőt már-már vallásos hevület miatt.

A születésnapról már megemlékeztünk, sőt a szoftver történetét is részletesen leírtuk . Aki pedig vizuális típus, ebben az írásunkban találhat egy képgalériát a PS fejlődéséről.

A Photoshop a mai napig a legnépszerűbb szoftverek egyike (nem véletlenül duzzadt ekkora méretűre Tudástárunkban a szóban forgó szekció). A szülinap alkalmából összegyűjtöttünk szinte mindent, amire egy igazi PS rajongónak (legyen akár kezdő, akár profi) szüksége lehet. Lássuk!

Ingyenes kiegészítők
Bár maga a Photshop nem ingyenes (sőt…), szerencsére rengeteg ingyenes kiegészítőt találhatunk hozzá. Igaz, a legjobb és legprofibb pluginek fizetősek, de nem kell elkeseredni, a világban zajló PS-mánia folyamatosan biztosítja számunkra az ingyenes megoldásokat is. (A letöltött kiegészítők *.8bf kiterjesztésű fájlok: csak másoljuk be őket a szoftver „presets/plugins” könyvtárába, indítsuk újra a Photoshopot, és készen is vagyunk!)

Az Alphaworks segítségével háttereket, vagy fekete-fehér régiókat távolíthatunk el egy képről, egyszerűen. Stúdiófotók, vagy kevésbé bonyolult háttérrel rendelkező képek esetén nagyon jó eredményt érhetünk el vele. Hat különféle preset közül válogathatunk (színes fotó, fekete-fehér fotó, grafika, stb.). Otthonra tökéletes, és ami a lényeg, ingyenes!



A Swapshop segítségével egy kép színeit cserélhetjük ki, így készíthetünk egy piros virágból sárgát, vagy éppen átszínezhetjük valakinek a frizuráját. Persze mindezt megtehetjük az alap Photoshopban is, ezt az ingyenes kiegészítőt használni azonban jóval egyszerűbb.

Mi sem egyszerűbb, mint színes képből fekete-fehéret készíteni! Csak fogjuk a PS-t, megnyomjuk az Alt+Shift+Ctrl+B kombinációt, és máris készen van a monokróm fotó! Most valószínűleg minden grafikus és fotós elszörnyedve bámult a monitorra – és igazuk is van! Fekete-fehér fotót készíteni, ugyanis egyáltalán nem egyszerű… sőt! A színek hiányában a fotón sokkal drasztikusabban kijönnek a részletek és a fények, drámaibb, esetleg művészibb lesz a hatás (nem véletlenül dolgoznak a híres fotósok a mai napig fekete-fehérben).



Fotónk színeinek eltávolítása után még rengeteg teendőnk lesz (tónus, lens-filterek, stb.) – szerencsére ehhez is van ingyenes kiegészítő! A B/W Conversion nevű kis plugin rengeteg opciót kínál, a tökéletes monokróm fotó létrehozásához.

A Contract Mask segítségével egyetlen kattintással kiemelhetjük a színeket, fényeket és árnyékokat. Ha esetleg nem sikerült túl jól az eredeti fotó, akkor ezzel a kis kiegészítővel csodákat művelhetünk!



A Harry’s Filters hatvankilenc különböző, ingyenes effektust tartalmaz. A kiegészítőről itt írtunk részletesen, letölteni pedig itt tudjuk - igaz meg kell adnunk az e-mail címünket, de egy ingyenes kiegészítő esetében ezt elnézhetjük.

A Virtual Photographer olyasmi, mint a profik által is használt Topaz Adjust kistestvére. Kistestvér, mert ingyenes, és nagyjából fele olyan jó mint az etalon Topaz termék – otthonra, illetve kezdőknek azonban tökéletes! Különböző effektusokat és szűrőket varázsolhatunk fotóinkra egyetlen kattintással. Divatfotó, dramatikus portré, szín- és fénykorrekció, valamint kötegelt (batch) feldolgozás teszik nagyszerűvé ezt a kis kiegészítőt.



Az AutoFX cég „Mosaic” nevű kiegészítője Windows és MAC verzióban is ingyenesen letölhető. Szükségünk lesz egy szériaszámra, ezt azonban az e-mail címünk megadása után ingyenesen megkapjuk. A szoftver segítségével egyszerűen varázsolhatunk fotóinkból művészi mozaikkompozíciókat, rengeteg beállítás és finomhangolás lesz segítségünkre.

A FilterForge is kínál ingyenes kiegészítőket – ha látványos képkereteket vagy érdekes effektusokat és torzításokat akarunk alkalmazni a képeinken, akkor itt a helyünk! Sőt, a szintén ingyenes „Metal” nevű csomaguk az egyik legjobb, még a fizetős kiegészítőkkel is felveszi a versenyt. Amint azt a neve is mutatja, fémhatású felületeket és textúrákat készíthetünk vele.



A Camouflage nevű kiegészítő pontosan arra való, amire a nevéből következtethetünk: „terepmintákat”, azaz katonai camouflage mintákat készíthetünk vele. Aki próbált már ilyesmit előállítani plugin nélkül, azt tudja, hogy a dolog nem is olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Szerencsére ez a modul megoldja helyettünk ezt a feladatot.



Ha éppen olyanunk van, és művészieskedni szeretnénk, akkor is van ingyenes megoldás. Az Outliner segítségével fantasztikus ceruzarajzokat készíthetünk fotóinkból. Ha pedig inkább „álomszerű” fényképet szeretnénk, használjuk a szintén ingyenes DreamyPhoto nevű kiegészítőt. Ezzel a kiegészítővel pedig kaleidoszkópokat készíthetünk fotóinkból, a végeredmény garantáltan látványos lesz! Ha pedig rejtett sztereogramokat szeretnénk készíteni, csak töltsük le ezt a kiegészítőt.

Ingyenes ecsetek
Kezdő „fotosoposok” gyakran méltatlanul lebecsülik az ecsetek (brush) használatát – ez valószínűleg az elnevezés miatt van. Sokan ugyanis azt hiszik, hogy az ecset Photoshopban is „csak” arra való, hogy vonalakat húzzunk vele. A valóságban azonban a Photoshop-ecsetek inkább a valahol a pecsét- és a speciális effektusokat hagyó ceruza között helyezkednek el.

Nem csak „festegetni” lehet tehát velük! Ecsetekkel készíthetünk fényeket, csillagokat, csillanást, vértócsát, víztükröt és még ezer más dolgot, csak győzzünk kísérletezni. Persze szükségünk lesz pár ecsetre is, de ezzel szerencsére nem lesz gond, található a neten pár millió ingyenes brush. Lássuk, hol érdemes kezdeni a kutakodást. Kezdőtől középhaladóig bőven elleszünk a PsBrushes gyűjteményével (részletes írásunk és linkek itt) – több mint száz előre elkészített brush várja, hogy letöltsük és kipróbáljuk.



Ha speciálisabb igényeink vannak, vagy éppen konkrétan tudjuk, mit is keresünk, akkor a Brusheezy gyűjteményét érdemes kipróbálnunk. Itt már kereshetünk is különböző effektusokra, a hópehelytől a szivárványon keresztül egészen a bajuszokig és a kanadai bélyegekig mindent meg fogunk találni. Ha még sem találnánk meg, amire szükségünk van (bár erre nincs sok esély), akkor még mindig itt van az „ecsetkirály”, azaz a BrushKing oldala. Itt is kereshető adatbázis segíti a letöltés, ráadásul kategóriákba rendezve találjuk az ingyenes ecseteket.

Tuning
A Photoshop bizony igénybe veszi a rendszert és a hardvert. Ahogy egyre nagyobb és bonyolultabb képekkel dolgozunk, észre fogjuk venni, hogy bizony a PS-re is ráfér egy kis tuning! Ebben az írásunkban megtalálhatják a tíz legfontosabb tippet, amelyekkel gyorsíthatjuk és stabilizálhatjuk kedvenc képszerkesztőnket!

Tanulás
A Photoshop alapjait megtanulni pár nap, mesterévé válni pedig egy élet. Tudástárunkban elég szép adag magyar nyelvű tutorial található, ne legyünk azonban önzőek, ez csak a töredéke annak, amit a net kínál. Lássuk, hol érdemes kutakodni még a tanulni vágyóknak, a techline-on felül.

Ha már úgy érezzük, elég profik vagyunk, akkor látogassuk meg a Photoshop Lady oldalát (igen, valóban egy hölgy szerkeszti). Egy-két tutorial átfutása után a „de profi vagyok” érzés máris eltűnik, és éppen ez az, ami remek ezen az oldalon.



Igaz, az ott leírt effektek és munkafolyamatok többsége egyáltalán nem kezdőknek való, és természetesen az angoltudás sem árthat, cserébe viszont igazán nem mindennapi, és látványos megoldásokról olvashatunk, igazi profik tollából.

Ha inkább a videókat szeretjük, és abból is a szórakoztatóbb fajtát, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki a Photoshop „fenegyerekeit”. Egészen pontosan hárman vannak, és PhotoshopUserTv nevű műsorukkal már évek óta szórakoztatják és tanítják a nagyérdeműt.



Az aktuális epizódot ingyen tekinthetjük meg, az archívumra viszont már elő kell fizetnünk. Az adás angol nyelvű, és ha megtekintünk pár epizódot, rögtön megértjük, miért is lettek ilyen híresek a „Photoshop srácok” – humor, szuper tutorialok és profi trükkök minden mennyiségben. Ha pedig inkább a kezdő/középhaladó dolgok érdekelnek, és nem bánjuk, hogy a legtöbb esetben nincs videó (de még szöveg sem nagyon), akkor használjuk a világ legnagyobb tutorial gyűjteményét, a Tutorialized-et. Photosohop kategóriájukban jelenleg több mint tizenháromezer leírás található. Igaz, néha nem működnek a linkek, igaz néha van egy-két elírás, de a mennyiség mindenért kárpótol.


Nincsenek megjegyzések: