Oldalak

Ezt a cikket muszáj megosztanom Veletek!


Lelepleződtek a gyógyszertári kozmetikumok

A patikákban kapható kozmetikumokról azt feltételezzük, hogy biztonságosak. A tesztek szerint azonban nem árt az óvatosság!


– Vásárlóként valamiért nagyobb bizalommal választunk a gyógyszertárakban kapható kozmetikai termékek közül. A német Öko-Test vizsgálatai szerint nem árt óvatosnak lenni, ugyanis közöttük is nagyon sok tartalmaz kritikus összetevőt. Magyarországot is elérte az európai trend: mind több kozmetikai termék kerül forgalomba gyógyszertárakban. Németországban például 2007-ben a patikáknak mintegy 800 millió euró bevételük volt a különféle bőrápoló termékekből – olvashatjuk a TudatosVásárló.hu Gyengén szerepeltek a gyógyszertári kozmetikumok című cikkében. – Bár ez összforgalmuknak csak 2 százalékát tette ki, a kozmetikumok értékesítését a patikusok fontosnak tartják: jót tesz az imázsuknak, új vevőket vonz, és jól összeegyeztethető a gyógyszerészi hivatással.
Magyarországon a teljes gyógyszertári forgalomnak a németnél nagyobb részét, 7 százalékát adják a nem gyógyszernek minősülő termékek, köztük a kozmetikumok. Nálunk a magas arány egyértelmű oka, hogy a kozmetikumok kereskedelmében nagyságrenddel nagyobb árrés engedélyezett, mint a gyógyszerekében.
Tekintettel a hazai patikák gyakran hangoztatott nehéz gazdasági helyzetére, könnyű megjósolni, hogy a gyógyszertárak a jövőben még tovább növelik majd a kozmetikumok forgalmazását.
Tudni kell, hogy a gyógyszertárak távolról sem csak a bőrbetegségekben szenvedők és allergiások számára tartanak kínálatukban speciális termékeket, hanem hagyományos arc- és testápolókat, fényvédő készítményeket is kínálnak. Igaz, ezek többsége másutt nem kapható.
A vásárlók általában bíznak a gyógyszertárakban kapható termékekben, ám nem biztos, hogy mindig jól teszik. Legalábbis erre figyelmeztet a német Öko-Test magazin 2009. évi kozmetikai évkönyve.

Sok termék nálunk is kapható

A német fogyasztóvédők 15, csak patikában kapható, arckrémet, testápolót és tusfürdőt tartalmazó terméksorozatot vettek nagyító alá.
Az összesítés meglehetősen lehangoló képet mutat, és azt üzeni, hogy érdemes jobban figyelni arra, mit vesz meg az ember. A tesztújság rendszeresen bevizsgáltatja a forgalmazott kozmetikumokat, és ezúttal a 2004–2008 közötti teszteredményeket táblázatban is rangsorolta. Ez alapján a Magyarországon is kapható márkák helyezése:

5 (jó): Eubos Med (nálunk Eubos Gyógykozmetika)
4 (közepes): La Mer
3 (elégséges): Claire Fischer, Roc, Eucerin, La Roche Posay, DermaSel
2 (hiányos): Vichy
1 (elégtelen): Lierac

Ha csak a 2008. évi vizsgálatok eredményeit nézzük, azt látjuk, hogy a negyvenöt bevizsgált termék csaknem egynegyede elégtelen osztályzattal, nyolc „nagyon jó” (5*) és tizenegy „jó” (5) minősítéssel került ki a laboratóriumból.
Mivel a tesztelt kozmetikumok jelentős része hazai patikákban is kapható, az alábbiakban ezeket mutatjuk be részletesebben.
Táblázat

Kattints ide, és nézd meg a Tudatosvásárló.hu táblázatát!

Nagy csalódás

A Roc intenzív ránctalanító nappali krém esetében a csomagolás mellett több kritikus anyagot is kifogásoltak (hormonhatású UV-szűrő, PEG/PEG, halogénorganikus kötésű anyag), és ezért elégtelen osztályzattal minősítették. A márka Extra-Emollient testbalzsama sem szerepelt fényesebben. Ebben a termékben a felsoroltakon kívül paraffin is jelen volt.

A francia L'Oréal-konszern által gyártott Vichy-termékek piacvezetők a gyógyszertári kozmetikumok között. Németországban – és itthon is – csaknem minden patikában az alapkínálathoz tartoznak, ám az Öko-Test vizsgálataiban csaknem szabályszerűen a legrosszabban szerepelnek. Az utóbbi években bevizsgált 40 termék teszteredményeinek átlagértéke 5,18, ami a magyar osztályzat szerint hiányosnak (2) felel meg.
Az utolsó teszten a bevizsgált tusfürdő a legrosszabb jegyet kapta, mivel egy veszélyes, rákkeltőnek tartott anyagot (formaldehydszármazékot) és a bőr áteresztő képességét megnövelő PEG/PEG detergenst találtak benne.
A testtejet is elégtelennek tartották, mert olyan nemkívánatos anyagokat tartalmazott, mint a paraffin, a PEG/PEG, egy halogénorganikus kötésű anyag, valamint az allergizáló pézsma illatanyag.

A Vichy arckrémje ásványolaji és PEG/PEG-összetevők miatt is csak elégséges (3) osztályzatot ért el. Az Öko-Test bírái szerint a Vichy „minden, csak nem ajánlásra méltó patikamárka”.

Inkább rosszul szerepeltek a szintén francia Lierac készítményei. Arckrémjüket és testápolójukat is elégtelennek minősítették, tusfürdőjük elégséges osztályzatot kapott. A nálunk is kapható arckrémmel kapcsolatban kifogásolták a kritikus octocrylene fényvédőanyag jelenlétét, az erősen allergizáló hírében álló pézsma illatanyagot, a bőrt átjárhatóvá tevő PEG/PEG emulgáló anyagot, a krémben lévő olcsó kőolajszármazékot és a diethylphthalat (dietil-ftalát) összetevőt.
Közepes kozmetikumok

A La Roche-Posay, a L'Oréal második nagy patikamárkája tisztább és dermatológiai szempontból is jobb, mint a Vichy-készítmények. Ezt a márkát a gyártó közvetlenül is erőteljesen hirdeti a bőrgyógyászok körében, akik gyakran ajánlják is – legalábbis Németországban.
A parfümmentes fürdőzselékrém jó (5) osztályzatot kapott, az ápolószerek azonban két esetben is elégtelent. A márka termékei az Öko-Test szakértőinél több évre visszamenőleg a német 4,45 (gyenge közepes) tesztértéket értek el, ami jobb, mint a Vichy eredménye, „de a jó osztályzattól a márka távol áll”.

A termálvíz gyógyító hatásával reklámozott, és az érzékeny bőrűeknek ajánlott Eau Thermale Avene-ből az Öko-Test nyolcat tesztelt, és csak 5,13-as, azaz a magyar 2-es átlagértéket értek el.
Az Eubos érzékeny bőrűeknek szánt nappali krém közepes minősítést kapott. Az elmarasztalás oka, hogy a krémben hormonhatású UV-szűrő volt. Ezenkívül a csomagolást (PVC) is kifogásolták.

A német Beiersdorf cég Eucerin termékcsaládja 15%-os piaci részesedéssel a német gyógyszertárakban a második legkeresettebb márka. Az Öko Test minősítésein az összesítésben elégséges (3) osztályzatot kapott.
Az anti-age hyaluronos arckrém (4) esetében kifogasolták a benne lévő hormonhatású fényvédőket (methoxycinnamate, homosalate), valamint a felesleges papírdobozos csomagolást.
Az Eucerin tusfürdő jó minősítést kapott, egyedül a triklozán kritikus összetevőt kifogásolták. E márka termékei közül az érzékeny bőrre kínált testápolónak az allergizáló illatanyagok miatt kellett közepessel (4) megelégednie.

Fontold meg az Öko-Test észrevételeit!

A patikában kapható kozmetikumok nem szükségszerűen mentesek a problémás összetevőktől.
Az érzékeny bőrűek számára ajánlott termékek esetében is elengedhetetlen, hogy a vásárló pontosan áttanulmányozza a készítmény leírását, összetevőinek listáját.
Akinek egészséges a bőre, annak nincs szüksége patikában forgalmazott különleges termékekre. A drogériákban is sok jó kozmetikum kapható, különösen a biokészítmények között, amelyek általában lényegesen olcsóbbak és nemritkán jobbak is, mint a gyógyszertáriak.

Ingoványos terep

A magyar gyógyszertárakban is rohamosan bővül a kozmetikumok kínálata, és újabban egyre több úgynevezett gyógykozmetikummal találkozhatunk. Nekem egyelőre nem sikerült rájönnöm, hogy ezek mitől „gyógy”-termékek, miben különböznek a szabadon forgalmazott, hagyományos kozmetikumoktól, vagy akár csak a szintén gyógyszertárakban árult, de gyógyszernek nem minősített készítményektől.
Minden valószínűség szerint a kozmetikai funkción túl többel kellene rendelkezniük. Lehet, hogy csupán ügyes marketingfogásról van szó? Mindenesetre az tény, hogy egyelőre rendeletileg ez a kategória nincs szabályozva.
A hazai patikákban egyre több helyen kaphatók ellenőrzött natúrkozmetikumok (Dr. Hauschka, Biola, Primavera), amelyek – gyógynövény hatóanyaguk és a növényi olajok jótékony hatásainak köszönhetően – nagyon sok kozmetikai problémával szemben eddig is sikeresnek bizonyultak.
A gyógyszertárak jó részében a patikusok maguk is készítenek kozmetikai szereket, de tapasztalataim szerint előfordul, hogy a vásárlót kérésre sem tájékoztatják a felhasznált összetevőkről, mondván, hogy titkos recept alapján dolgoznak. Ez megengedhetetlen gyakorlat.
Dr. Móréné Horkai Edit, az OÉTI kozmetikai osztályának vezetője szerint a gyógyszertárban forgalmazott bőrápoló készítményekre ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint általában a kozmetikumokra.
TudatosVásárló.hu. Ismered?

Markovics Vera Gyengén szerepeltek a gyógyszertári kozmetikumok című cikke a TudatosVásárló.hu internetes magazinban jelent meg.

A TudatosVásárló.hu

* célja, hogy a magyar fogyasztókat meggyőzze a környezettudatos és etikus vásárlás és életmód fontosságáról, és ebben segítséget nyújtson;
* reklámmentes. A magazint pályázatokból és olvasóink támogatásából tartják fent. Támogasd te is;
* interaktív. A magazin kíváncsi véleményedre, tapasztalataidra, információidra;
* a Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) kiadványa. A TVE közhasznú, nonprofit szervezet, az etikus, környezetileg és társadalmilag tudatos vásárlás népszerűsítésért dolgozik.

2 megjegyzés:

Kristály írta...

Ez a kis összefoglaló jó szolgálatot tesz, de egyben lehangoló és félelmetes is.
Kinek lehet hinni? Mit vegyünk ha nem akarunk még allergiásabbak lenni? (saját tapasztalat)
Honnan lehet tudni, hogy mindent felsoroltak-e az összetételben, egyesével klasszul utána is kereshetünk.
Persze csak annak, aminek konkrét elnevezése van.
A többi "kódolt" rövidítésről pedig fogalmunk sincs mi fán terem.
Jó lenne egy kis pozitív tanácsadás is! :)
Én szívesen olvasnám!

HH írta...

Szervusz Kristály :)

Ha gondolod,lépj be a fórumra,ott sok hasznos dolgot olvashatsz,sok mindenről beszélgetünk.