Oldalak


A Michelangelo-kód: rejtett üzenetet találtak a Sixtus-kápolna freskóján

A Da Vinci-kód című bestseller még a természettudományokkal foglalkozó kutatók fantáziáját is felcsigázta. Két, az idegrendszer anatómiáját kutató amerikai szakember most azzal az elmélettel állt elő, hogy a Sixtus-kápolna híres freskóján Michelangelo elrejtett néhány anatómiai illusztrációt. Leonardo mellett a másik nagy reneszánsz festő és szobrász, Michelangelo is alapos anatómiai tanulmányokat folytatott, de szinte az összes anatómiai vázlatát és feljegyzését megsemmisítette.

http://www.origo.hu/i/1006/20100601sixtuskap.jpg

Michelangelo II. Gyula pápa megrendelésére, 1508 és 1512 között festette meg remekművét, a Sixtus-kápolna mennyezetfreskóját. Az egyik utolsóként festett részlet Istent ábrázolja, amint elválasztja a világosságot a sötétségtől. A festmény tanulmányozói közül már eddig is többen furcsának, anatómiailag pontatlannak vélték Isten nyakának megrajzolását, de erre nem találtak elfogadható magyarázatot.

Ian Suk és Rafel Tamargo, a baltimore-i Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem neuroanatómusai most a neves Neurosurgery szaklapban tették közzé a feltételezésüket, miszerint Michelangelo tulajdonképpen egy agyi anatómiai ábrát rejtett el az Úr nyakában. Egy emberi agy fényképét illesztve a festmény megfelelő részére ugyanis azt találták, hogy a kép és a festmény tökéletesen illeszkedik egymáshoz.


Suk és Tamargo


Michelangelo freskójának részlete (A), emberi agy alulról (B) és a feltételezett agyi anatómiai képletek berajzolva (C)

A szerzők nem bocsátkoznak találgatásokba a festménybe rejtett üzenet értelmét illetően. Dr. Douglas Fields, a Marylandi Egyetem idegkutatója szerint azonban számos magyarázat létezhet. Nem titok, hogy Michelangelo és a katolikus egyház viszonya megromlott az idők folyamán, így az is lehet, hogy a kép az egyházzal való szembeszegülést sugallja. Fields azonban elismeri, hogy a freskó egyfajta Rorschach-tesztként működik, mely az egyik legismertebb képes pszichológiai teszt, ahol "tintapacákról" kell elmondaniuk a vizsgált személyeknek, hogy mit látnak a képeken. Michelangelo ábrázolása olyan, amely többet árul el arról a személyről, aki nézi, mint a festmény rejtett értelméről. Nem meglepő tehát, hogy az anatómus szakemberek anatómiai rajzokat látnak bele, és a mostani nem is az első példa erre.

Forrás:origo.hu

Nincsenek megjegyzések: