Oldalak

Fotó keretezése I.



Elöljáróban meg kell jegyeznünk, hogy a fotó köré keret rajzolásával képed nem válik jobbá. Segítségével azonban figyelemfelkeltőbbé, összefogottabbá válhat a kép. Ügyelj arra, hogy ne vidd túlzásba a keret használatát, ne az váljék a kép fő látványelemévé ! A következőkben egy egyszerű, de hatásos keretezési technikát mutatunk be.




Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop TippAz File/Open menüpont alatt nyissuk meg a kívánt fotót.

Ebben az esetben a képterületen belül készítünk keretet így számolj azzal, hogy a keret a kép szélső részeiből valamennyit kitakar. Fontos képelemet ne takarj ki vele és többségében az sem szerencsér, ha a főtéma széle érinti a keretet. Válassz ízléses, vékony keretvastagságot ! Ez képed méretétől függően változhat. Lehet 10, de akár 100-200 pixel is. Most egy viszonylag kis méretű, online használatra szánt képet veszünk példának, tehet szinte minimális keretvastagságot kell választanunk.

Nyomj Ctrl+A billentyűt, ezzel kijelölted a teljes képet. A program tudni fogja, hogy a teljes képmezőt szeretnéd keretezni. Az Edit/Stroke menüpontot választva egy kis ablakot kapsz, melyben beállíthatod a keret tulajdonságait. A Width (Szélesség) mezőben a vastagságát állíthatod be pixelben (képpontban). Először egy kicsit vastagabb fekete keretet csinálunk, majd erre egy vékonyabb világosat, mely jobban érvényesül. Képünk méretére tekintettel 12 px elegendő lesz fekete keretnek.
A Color (Szín) felirat melletti színkockába kattintva egy újabb ablak nyílik, ahol kiválaszthatod a keret színét. Válassz feket színt !
A Location (Helyzet) jellemzőnél 3 jelölő közül választhatunk:
Inside (Belül). Ez esetben a jelölésen belülre teszi a keretet.
Center (Középen). Ilyenkor a jelöléssel megegyező helyzetben azon belül és kívül is lesz a keretből.
Outside (Kívül). Kiválasztásával a jelölésen kívülre kerül a keret..
Esetünkben az Outside jellemzővel a keret a képmezőn kívülre kerülne, a Centert bejelölve egy része lemaradna, így az Inside beállítást válasszuk !
Az ablak további tulajdonságait (Blending, Opacity) most nem tárgyaljuk ki, jelen esetben nincs szükségünk rá.
Tehát összefoglalva az alábbi képen belül látható beállításokat használd!


Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp

Kaptál egy fekete keretet, mely így elsőre elég komor hatású, de lépjünk tovább !

Ismételd meg újra a fenti lépéseket ! Nyomj Ctrl+A billentyűt, válaszd az Edit/Stroke menüpontot, az ablakba pedig a következőket állítsd be:

A Width értéke legyen 1-2 pixellel kisebb, mint az előbb. Én 10 px-et állítottam be.
A Color színmezőre kattintva állíts be fehér színt ! Ha egy kicsit "bonyolítani" akarod a színválasztást, akkor ne a választómezőbe, hanem az eredeti fotódba kattints. Ha az egérmutatót a színválasztásnál a fotód fölé viszed akkor egy "szemcseppentővé" változik. Ezzek választhatsz színt a fotóról. Válassz, valami jellemző színt a képedről ! Én az ég kék színét választottam ki.
A Location maradjon most is Inside
!

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp

Az OK gomb lenyomása után kész is a keretünk:

Digiretus.hu - Digitális Fotók Retusálása - Photoshop Tipp

Nincsenek megjegyzések: