Oldalak

Fotó keretezése III.



Ahogy korábbi, hasonló témával foglalkozó cikkünkben is említettük, ezen a téren szinte végtelenek a lehetőségeink. Határt csupán fantáziánk szabhat a megannyi keretezési eljárás, szín és forma kialakításában. Eddigi két példánkban néhány éles határvonalú keretet mutattunk be. Jelenlegi tippünk lágy, átmenetes képszélt eredményez majd, amely a különféle réteg összhatásmódok segítségével, szinte egy kattintással meróben különböző kerethatásokká alakítható.



Válassz ki egy megfelelõ fotót !

Nyomj Ctrl+A gombkombinációt, ezzel kijelölöd a teljes képet. A fõmenübõl válaszd a Select/Modify/Border (Választ/Módosítás/Keret) parancsot, majd a megjelenõ ablakban a Radius értéknek írd be a fotód szélességének 10-20%-át.
Igazság szerint teljesen mindegy milyen értéket adsz meg itt, csak egy közelítõ értéket adtunk meg. Ha nagyon vékony keretet akarsz, akkor kisebb, ha vastagabbat, akkor nagyobb értéket írj be !
Nálunk 320 pont széles a mintakép, így 15 pixeles radiust alkalmaztunk.

A mûvelet eredményeképp egy keretsáv került kijelölésre, amit a következõkben egy új rétegre másolunk.
Nyomj Ctrl+C gombot, ezzel vágólapra másolod a kijelölt keretsávot. Ezután nyomj Ctrl+V gombot, amellyel egy új rétegbe szúrod a kimásolt keretet. Ha megnézed jobb oldalt a Layers palettát, láthatod, hogy egy új réteget kaptál.

A új réteg maradjon kijelölve, miközben meghívod az Image/Adjustments/Levels (Kép/Módosítások/Szintek) parancsot. A megjelenõ ablak alján bal oldalt lévõ fekete nyilat húzd jobbra tetszõleges mértékben a nyíl szerint. Minél inkább jobbra tolódik ez a jel, a kiválasztott keret, annál világosabb lesz. Mi ütközésig húztuk a nyilat, így szép világos keretszélt kaptunk, mely befelé lágy átmenetet ad.

Aki még kicsit játszani akar a kerettel, az a Layers palettán kísérletezhet a különféle összhatásmódokkal. Például Normalról Dissolve-ra állva szemcsés átmenetet kapunk.

A mûvelet befejeztével a Layer/Flatten Image paranccsal egyesítsd a rétegeket !

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Ez a ribizli valami csodás!!!
Sajna sok képhez nem enged írni, egy fekete mezőben fehér felkiáltó jel van - kép sehol :-(

HH írta...

Köszönöm Gyöngyöm :)
A fraktálok az albumban le vannak zárva,azért nem látod itt őket.Csak a mandalás van nyitva.
Vagy ha valamelyiket töröljük a picasa album blogger képeinél,akkor itt így jelenik meg. Nálad is sok fekete kocka van,és itt a hozzászólásnál is az jelent meg a fotód helyett.