Oldalak

Photoshop: Kastély az égben

Fantasy jellegű képeket készíteni nem is olyan nehéz, csak egy kis szabadidő kell hozzá – és persze egy Photoshop.

Legutóbbi ilyen jellegű tutorialunk (készítsünk fantasy képet barátnőnkből) kapcsán folytatjuk fantasy-montázs sorozatunkat – ezúttal egy kastélyt fogunk az „égre” helyezni. Egy jó fantasy kastély ugyanis minimum a felhők felett lebeg. Nem is lesz másra szükségünk, mint egy égbolt fotóra (a google ezen segít) és egy kastély fotójára – mi a kimondhatatlan nevű Neuschwanstein kastélyt választottuk de bármi megteszi, csak szép legyen. Ha megvan a két hozzávaló kép, kezdhetjük is a „művet”!

01.jpg

A két legfontosabb hozzávaló...


Töltsük be az égboltot tartalmazó fotót, majd nyomjunk egy duplaklikket (bal egér) a background (háttér) rétegen (pillanatnyilag ez az egyetlen réteg). Ezzel háttérből normál réteggé konvertáltuk – ez sokat segít a későbbiekben. Most válasszuk a move-toolt (mozgató eszköz, nyomjuk meg a V-t, vagy válasszuk az első eszközt a palettáról), és húzzuk át a kastélyt az égbolt fotóra. Ha esetleg túl nagy (vagy kicsi) lenne a kastély, csak nyomjunk egy CRTL-T-t és méretezzük át. Nos rajta van a kastély az égbolton (pontosabban felette) – alakítsunk rajta kicsit!

Válasszuk a törlés (eraser) eszközt (radír az eszköztárban), és állítsuk „puhára”. Legyen mondjuk egy 65 pixeles variáció.

02.jpg

Puha radír szükséges


Most a radírral töröljük ki a kastély körüli részeket, főleg „mögötte” és persze a kastély alatt – így olyan hatása lesz mintha az épület a felhőkön lebegne.

03.jpg

Radírozzunk....


Ha megvagyunk duplikáljuk az égbolt (legalsó) réteget (CTRL-J) és húzzuk a kastély fölé. Állítsuk az átlátszóságát (opacity) 60% körülire és a radírral töröljünk ki mindent, kivéve pár felhőt a kastély alapja körül. Ezzel készítettünk pár átlátszó felhőt is a kastély előtt (míg az előbbiek mögötte voltak, lévén a réteg paletta sorrendje most: felhők, kastély, és az átlátszó felhők).

05.jpg

Még több felhő...


Ezzel a felhő-hatás készen is van. Mi kell még? Természetesen egy hold. De nem akármilyen! Egy óriási méretű hold, amilyen csak a fantasy képeken van. A Google itt is segít, mi ezt a holdat használjuk a példában. Csak töltsük be a holdat, válasszuk a „varázsceruza” eszközt (magic wand, felülről a negyedik eszköz, vagy nyomjuk meg a W-t) és klikkeljünk a fekete részen. Ha megvan a kijelölés, nyomjunk egy jobb egérgombot, és a felbukkanó menüben válasszuk a „select inverse” opciót (kiválasztás megfordítása.) Így most „körbe” lett jelölve a hold – csak nyomjunk egy delete gombot, és máris eltűnik a fekete háttér a hold mögül.

06.jpg

Készül a hold...


Húzzuk át az immáron háttér nélküli (körbevágott) holdat képünkre, a kastély mögé. (a réteg sorrend tehát most: felhők, hold, kastély, és az átlátszó felhők legfelül.) A holdnak adjunk egy kis ragyogást (dupla klikk a hold rétegen, és „outer glow” az ábrán látható vagy hasonló értékekkel).

07.jpg

Ragyogjon az a hold kérem szépen!


Készen van a hold. Most válasszuk ki a kastélyt tartalmazó réteget, duplikáljuk (CTRL-J), majd válasszuk a transform- flip vertical menüpontot. Ezzel lett egy kastélyunk fejjel lefelé. Hogy minek? Nos természetesen, hogy a kastély tükröződjön a vízben. Csak helyezzük ezt a megfordított kastélyt a megfelelő helyre. Ha nagyon maximalisták vagyunk (és legyünk!), akkor a tükröződés rétegen hozzunk létre egy maszkot (add layer mask – a réteg paletta alján található harmadik ikon), és ezen a maszkon alkalmazzunk egy fekete-fehér átmenetet (gradient tool) – ezzel „belemossuk” a tükröződést a vízbe.

08.jpg

Bele a vízbe - fejjel lefelé.


Készen is vagyunk, már csak pár finomítás kell, a kép ugyanis túlságosan „fotó hatású”. Mossuk egybe a rétegeket (jobb klikk a legalsó rétegen, és „flatten image”). Most az összes komponensünk egy darab rétegre került. Duplikáljuk ezt a réteget (CTRL-J), majd az újonnan létrehozott rétegen alkalmazzunk egy gaussian blurt-t (filter menü, blur, gaussian blur). Az elmosott réteg típusát állítsuk overlay-re, átlátszóságát pedig kb. 60%-ra.

Ha akarjuk még tehetünk egy kis fényt is a képre, a dramaturgiai hatás kedvéért (filter, render, lighting effects).

11.jpg

Az "én kastélyom" ilyen lett :)

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szuper lett a kastélyod, már régen is láttam, de most megint tanultam valamit, ahogyan néztem!

HH írta...

Köszönöm :)

Ez volt az első próbálkozásom a programmal. Azóta nem csináltam hasonlót. Ma én tanultam újabb dolgokat,de a fő lecke még vissza van :)

Névtelen írta...

Köszönöm a leírást!
Én eddig a rétegeket békén hagytam, de lehet, hogy ezentúl nem így lesz.